Om ziek van te worden…

Het ziekteverzuim in de retail is hoger dan in andere branches. Op zich niks nieuws en dus weinig schokkend. De detailhandel staat ook niet bekent als de branche met het de laagste cijfers voor wat betreft het ziekteverzuim, is dat ook nooit geweest en zal het ook nooit worden.

Het wordt echter een ander verhaal als de cijfers erbij worden genomen. In 2015 is voor wat betreft het ziekteverzuim onder winkelpersoneel een recordjaar geweest ten opzichte van het nationale gemiddelde van 3.5%, namelijk 5.9% maar liefst 68% hoger, wel een erg groot verschil. Aldus een onderzoek van Capability een arbodienst die de arbodienstverlening verzorgd voor ruim 8000 bedrijven. Op de hoofdkantoren van de ketens ligt het percentage met 3,1% zelfs lager dan het landelijke gemiddelde. Het zit dus echt in de winkels.

Wat mij nog het meeste zorg baart is de redenen  die men aanvoert. De winkel medewerkers staan onder druk doordat de klantenaantallen maar blijven dalen, daardoor is het toekomstperspectief onzekerder mede daardoor zijn werkgevers voorzichtig met het verstrekken van baan-garanties. Ook de faillissementen  van vooraanstaande ketens (V&D, DA) op het  oog solide organisaties (Scapino,  Aktiesport) helpen niet echt mee aan het wegnemen  van de zorgen.

De volgende reden had ik zelf nooit kunnen bedenken.. veel consumenten komen nog wel de winkel binnen maar maken de koop voor het gevoel van de winkelmedewerker niet af. De consumenten kijken in de winkels en bestellen vervolgens op internet. De koop is wel rond maar buiten het zicht van de medewerker van de winkel. Deze houdt er steeds vaker een onbevredigend gevoel aan over.

Doordat de medewerker steeds minder klanten hoeft te helpen zou de medewerker zich meer vervelen wat resulteert in een hoger verzuim.. volgens mij lossen veel ondernemers dit op door het inkrimpen van personeel, maar ja dit verhoogt de werkdruk dan weer…

En zo is het cirkeltje weer rond..

Bron: NOS

NEEM CONTACT OP

We zijn op dit moment niet online. Maar laat een berichtje achter en we nemen contact op!

Sending

©2021 Winkel Retail Advies mede mogelijk gemaakt door Webshifters.com

Log in with your credentials

Forgot your details?